E-commerce & Private Labels: Een Gouden Combinatie

Private labels zijn in opkomst en veranderen het hele inkoop landschap1. Waar een inkoper eerst voornamelijk deals moest maken met bekende merken is het nu belangrijk om ook een eigen merk te voeren. Uit onderzoek van McKinsey1 blijkt dat private labels de manier worden om mee te gaan met trends en voor te blijven op de concurrentie. Onderzoekers van de Boston Consulting Group2 noemen private labels zelfs cruciaal voor het voortbestaan van retailers. Maar waarom zijn private labels zo sterk in opkomst? Om inzicht te krijgen in deze trend is het belangrijk om stil te staan bij de volgende factoren.

Productdifferentiatie

Steeds meer consumenten kopen hun producten online3, waardoor productdifferentiatie steeds belangrijker wordt. Consumenten zijn immers tegenwoordig in staat om producten op verschillende websites te vergelijken en zo voor de beste deal te kiezen. Met een private label kan een retailer zich onderscheiden van de concurrentie door unieke producten op de markt te zetten. Het private label zorgt voor een eigen imago en identiteit. Doordat de private label producten exclusief te verkrijgen zijn bij deze retailer zijn klanten genoodzaakt de aankoop hier te doen.

Klantloyaliteit

Het behouden van bestaande klanten is van groot belang om een bedrijf succesvol te maken. Het voeren van een private label is een manier om hierop in te spelen door de klantloyaliteit te verhogen4. Door de beperkte beschikbaarheid van private label producten zullen tevreden klanten terugkomen bij dezelfde aanbieder. Investeren in het private label heeft hierdoor een verhoogde klantloyaliteit voor de gehele organisatie als gevolg.

Hogere marges

Private label producten hebben een hogere winstmarge dan merkproducten4. Dit komt doordat het goedkoper is om zelf producten te maken dan producten in te kopen van bekende merken. Met name wanneer merken veel geld besteden aan branding en marketing van producten en die kosten doorrekenen in de prijs.

Daarnaast zijn retailers genoodzaakt om verkoopprijzen van merkproducten aan te passen aan de concurrentie. Consumenten zullen namelijk naar de concurrent gaan wanneer daar hetzelfde product voor een lagere prijs wordt aangeboden. Bij private labels is dit niet het geval. Doordat de retailer de enige is die het product aanbiedt, kan de prijspositionering zelf worden bepaald.

Inspelen op trends

Private labels hebben een korte time-to-market, waardoor je er perfect mee kan inspelen op trends5. Door de  coronacrisis zijn bijvoorbeeld bepaalde productcategorieën erg populair geworden. Retailers hebben hierop kunnen inspelen door nieuwe producten te ontwikkelen en deze onder het eigen merk op de markt te brengen voordat grote merken dit voor elkaar kregen. Ook ontstaat er steeds meer vraag naar duurzame producten. Retailers kunnen hierop inspelen door een duurzaam private label range op te zetten en hiermee een voorsprong nemen op de concurrentie.

 

    Delen: