Inkopen In China, Het Inkoopproces En De Uitdagingen

China staat bij veel ondernemers bekend als een land om producten te kopen tegen lage inkoopprijzen. Door verbeterde communicatie en globalisering is importeren uit China toegankelijker geworden, maar dit betekent niet dat het zonder risico is. In deze blog wordt uitgelegd hoe je het beste te werk kunt gaan en waar op gelet moet worden om niet voor verrassingen te komen te staan.

HET INKOOPPROCES

De eerste stap in het inkoopproces is het vinden van de meest geschikte fabrikant. Hierbij is het van belang dat de fabrikant reeds aantoonbare ervaring heeft met het produceren volgens Europese standaarden en wet- en regelgeving. Bovendien moet de prijs/kwaliteit verhouding goed zijn, en is het belangrijk om rechtstreeks bij de geselecteerde fabriek in te kopen. Het selecteren van de meest geschikte fabrikant gaat dus op basis van ervaring, arbeidsomstandigheden en de kwaliteit van de producten en de fabriek.

Op het moment dat de meest geschikte fabrikant gekozen is, kan het product worden ontwikkeld. Hierbij is het belangrijk om erg specifiek te zijn naar de fabrikant en geen ruimte voor creativiteit te laten. Ook is het belangrijk om samples te vragen zodat het product getest en beoordeeld kan worden. Aan de hand van de samples kunnen eventueel nog aanpassingen worden gedaan.

Als de samples volledig naar wens zijn en alle specificaties en eisen contractueel zijn vastgelegd, wordt de productiefase gestart. Zorg er tijdens de productiefase voor dat de fabrikant zich aan de afspraken omtrent kwaliteit en levertijd houdt. Laat ook altijd de producten inspecteren door een derde partij. Met een eind-inspectie ben je ervan verzekerd dat er geen verrassingen zijn wanneer de goederen in Nederland worden geleverd.

UITDAGINGEN

De Chinese cultuur is een factor die het inkoopproces moeilijker maakt, zeker voor beginnende inkopers. Vaak wordt gedacht dat de Westerse bedrijfscultuur boven die van de Chinese bedrijfscultuur wordt gesteld, maar dit is niet het geval. Te weinig kennis over de Chinese bedrijfscultuur vermoeilijkt de communicatie en de relatie met de leverancier. Hierdoor zal het lastiger worden om duidelijke afspraken te maken en zal vaak niet aan de verwachting worden voldaan.

Ook op het gebied van compliance zijn er veel zaken waar rekening mee gehouden moet worden. Het is zeker mogelijk om producten van hoge kwaliteit in te kopen in China, maar er worden ook veel producten geproduceerd die niet aan de Europese eisen voldoen. Uit een steekproef van de consumentenbond1  bleek bijvoorbeeld dat van 250 geteste producten in niet-Europese webshops er 165 niet aan de Europese eisen voldeden en daarmee ernstige risico’s opleveren voor consumenten. Door als bedrijf niet bekend te zijn met de relevante wet- en regelgeving binnen de EU is er altijd een groot risico dat de producten niet aan de eisen voldoen. Importeurs, merkeigenaren of fabrikanten binnen de EU worden gezien als de eindverantwoordelijken voor de producten die ze op de markt brengen. Buiten dat producten gevaarlijk kunnen zijn voor consumenten is er ook nog het risico dat er een recall en boetes volgen.

Om problemen op dit gebied te voorkomen, is het noodzakelijk om gedegen aandacht te besteden aan compliance. Dit betekent niet alleen dat producten aantoonbaar veilig zijn, maar ook dat de verpakking en het etiket de juiste informatie bevatten en er voor elk product de correcte technische documentatie wordt opgesteld.

Om de risico’s die gepaard gaan met importeren uit China af te dekken kan gekozen worden om de inkoop uit te besteden. Uitbesteden van de inkoop zorgt voor meer zekerheid en betrouwbaarheid. Daarnaast werken de ervaring en connecties van inkooppartijen vaak tijd en kosten bespaard en worden betere resultaten behaald. 

    Delen: